Erik Klein Wolterink 1965 videostill uit Winterswijk 2016

 

Erik Klein Wolterink 1965 videostill uit Winterswijk 2016WINTERSWIJK – In Villa Mondriaan is vanaf vrijdag 9 september de tentoonstelling Kunst van Komrij te zien, met portret-werken van Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey. Daarnaast is het werk van de twee fotografen Rehaab Al Khazraji en Erik Klein Wolterink te bewonderen.

De Irakese fotograaf Rehaab Al Khazraji maakte zijn eerste foto’s met zijn mobiele telefoon. Toen hij zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte, diende het fotograferen ter afleiding in het AZC. Zijn eerste fotocamera kocht hij pas toen hij vijf jaar geleden met zijn gezin in Winterswijk kwam wonen. Zijn focus verplaatste van natuurfotografie naar portretten. Op de sprekende zwart-wit portretten die tentoongesteld worden tot en met 8 januari 2017, zijn vooral familieleden en bekenden te zien. In zijn werk poogt hij de ware aard van mensen te laten zien, ook al heeft iedereen meerdere gezichten.

Erik Klein Wolterink is een geboren en getogen Achterhoeker. Als ‘cartograaf van het dagelijks leven’ brengt hij de driedimensionale wereld om zich heen in beeld door middel van tweedimensionale media. Met zijn fotoserie ‘Terug Thuus’ (2010) en zijn filminstallatie ‘Gemengd Bedrief’ (2015) blikt hij terug op zijn herinneringen op de boerderij. Hij speelt in zijn fotografie met het verstrijken van de tijd en de veranderende omgeving. Klein Wolterink heeft zich laten inspireren door de nieuwe tentoonstelling en speciaal voor Villa Mondriaan een nieuwe film gemaakt.

Kunst van Komrij

Het werk van beide kunstenaars sluit goed aan bij de nieuwe tentoonstelling Kunst van Komrij, die dit najaar in Villa Mondriaan te zien is. In Kunst van Komrij spelen portretten, dubbelportretten en zelfportretten de hoofdrol. Gerrit Komrij, dichter, schrijver en kunstliefhebber, was gefascineerd door portretkunst, zowel in woord als beeld.

Foto: Theo Daamen (1939), Portret Gerrit Komrij. Bruikleen Charles Hofman, Gerrit Komrij Huis.

  Naast werken uit de privécollectie van Komrij en zijn partner, zijn schilderijen van Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting.

 

 

 

Tentoonstelling: Kunst van Komrij. Een villa vol kunst.
Periode: 9 september 2016 t/m 26 februari 2017
Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur
Informatie:
www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00