erepenningjohannareiss

erepenningjohannareissWINTERSWIJK – Johanna Reiss heeft vanmiddag de zilveren erepenning van de gemeente Winterswijk gekregen. De 84-jarige schrijfster kreeg de onderscheiding uitgereikt door burgemeester Thijs van Beem na afloop van haar lezing op het Gerrit Komrij College, vanwege haar ‘buitengewone betekenis’ voor Winterswijk.

 

Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens Duitse bezetting liep de joodse familie De Leeuw groot gevaar. Annie en haar oudere zus Sini zaten daarom twee jaar ondergedoken bij de familie Oosterveld in Usselo, bij Enschede.

Na de oorlog emigreerde Reiss naar de Verenigde Staten, waar zij in 1972 debuteerde met The Upstairs Room. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de bezetting. Het boek werd een internationale bestseller en verscheen in tientallen landen in vertaling. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel De schuilplaats.

Johanna Reiss woont in New York. Al tientallen jaren reist zij door de Verenigde Staten om haar verhaal aan scholieren te vertellen. Met een zekere regelmaat doet zij dat ook hier in de regio en dan met name in Duitsland. Al jaren komt er elke twee weken een schoolbus vol met Duitse scholieren uit de grensregio naar Winterswijk om de locaties waar het verhaal van Johanna Reiss zich afspeelt met eigen ogen te zien. Drijvende kracht achter de organisaties van al die bezoeken zijn Sixtina Harris namens de Stichting Kolle Kaal en Ben Westerveld namens de synagoge.

Johanna Reiss verzorgt vanavond nog een lezing in de synagoge.

Erepenningen en ereburgers Winterswijk

De erepenning van de gemeente Winterswijk is door de

gemeenteraad ingesteld in 1980. De penning met oorkonde werd voor het laatst uitgereikt in 2014 aan Wim van Krimpen voor zijn inzet voor Villa Mondriaan. Daarvoor kregen nog 31 mensen de penning (in zilver of brons). De meesten (24) waren (scheidend) burgemeester, wethouder of raadslid.

Winterswijk kent daarnaast ereburgers. Die titel werd verleend aan hoofdonderwijzer/schrijver B. Stegeman en oud-wethouder Bent.

Beelden van de uitreiking van de erepenning aan Johanna Reiss zijn vanaf donderdag 16.00 uur te zien op TV Slingeland.