mondriaanmaanlicht

mondriaanmaanlichtWINTERSWIJK – Twee vroege werken van Piet Mondriaan uit de collectie van de Gemeente Bronckhorst zijn in langdurig bruikleen geschonken aan Villa Mondriaan, zo meldt het museum op zijn website. De schilderijen hebben jaren op het kantoor gehangen van de burgemeester van Bronckhorst, maar de gemeente heeft er nu een nieuwe bestemming voor gevonden. Kerk aan het water (1890) en Schepen in het maanlicht (1890) zijn te zien naast andere vroege werken van Piet Mondriaan. 

De twee schilderijen hebben een bijzondere waarde voor Villa Mondriaan. Om zijn techniek te verbeteren en wat extra geld te verdienen, maakte Piet Mondriaan aan het begin van zijn carrière vaak kopieën van schilderijen en tekeningen. Schepen in het maanlicht en Kerk aan het water zijn zo ook kopieën. Waarschijnlijk schilderde Mondriaan deze schilderijen naar prenten die hij vond in de collectie van Jan Braet von Überfeldt, een van zijn vroege leermeesters. In de schilderijen is goed te zien dat Mondriaan nog volop aan het experimenteren is: zo ziet zijn signatuur er anders uit dan in zijn latere werken. De schilderijen zijn momenteel te bewonderen in de tentoonstelling Uit de Verf: hedendaagse kunstenaars naast Mondriaan.