Door Jan Ruesink

AHAUS/VREDEN – Met de aanhouding van de 32-jarige Bernd S. heeft Kreispolizei Borken de vermoedelijke dader te pakken van een lange reeks brandstichtingen in de grensstreek bij Vreden. De verdachte, die maandagmiddag werd aangehouden heeft een bekentenis afgelegd voor in ieder geval vijf van de tien branden die de omgeving van Vreden deze zomer in een angstgreep hielden. De politie vermoedt dat de man ook de hand had in de andere branden.

 

De politie heeft de verdachte kunnen aanhouden na tientallen tips uit de bevolking en een DNA-match. De sporen die werden aangetroffen bij een brand in een garage in Lünten kwamen overeen met die uit de centrale databank. De man was namelijk in juni vrijgekomen na een celstraf wegens het bezit en verspreiden van kinderporno.

Volgens politiechef Manfred Joch had de man, die in zijn jeugd in tehuizen en soms op straat doorbracht, als 13-jarige al eens een schuurtje in brand gestoken, zo vertelde hij dinsdagmiddag op een persconferentie. Bernd S. is afkomstig uit zuid-west-Duitsland en zat in een opvanghuis in St. Antoniusheim, net ten noorden van Vreden. Eerder woonde hij in Epe bij Gronau. Hij gebruikte drugs en brak in om aan geld te komen. Volgens de politie is hij waarschijnlijk geen pyromaan. Hij stak de panden waar hij inbrak in brand uit frustratie, omdat hij soms bijna niets vond.

De brandstichtingen hadden plaats in cafés, tuincentra en landbouwbedrijven in Lünten, Ottenstein en Ellewick. De man had zelf geen vervoer en ging te voet of met de bus naar de plaats waar hij meestal in de vroege ochtend toesloeg. De totale schade is niet bekend, maar kan in de richting van de 10 miljoen euro lopen, aldus Joch. Bij de branden is wonderwel niemand overleden. Een persoon moest wegens inademen van schadelijke rook naar het ziekenhuis.

Brandweercommandant Andreas Becking zegt dubbel opgelucht te zijn, omdat de reeks branden een zware beproeving waren voor de plaatselijke brandweer en omdat er geruchten ontstonden dat iemand uit brandweerkringen er iets mee te maken zou hebben. ‘Dat blijkt dus gelukkig niet waar’. Rechercheleider Thomas Vortkamp constateert dat de bevolking van Vreden en omgeving opgelucht is, ‘omdat de stemming  na al die branden niet goed was. Er heerste veel angst’.

Als Bernd s. schuldig wordt bevonden hangt hem een tot tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.