(door Jan Ruesink)

Misschien wordt het een tweede huisje voor Donald Trump of het zoveelste stulpje van een Amerikaanse internetmiljardair. In ieder geval hebben de rijken der aarde de villa van oud-Tuunte-topman René Rootinck  aan de Laan van Napoleon in Winterswijk allemaal kunnen zien, want het huis staat deze week prominent in de New York Times. In de papieren en digitale versie van de krant wordt het voor 3,6 miljoen euro te koop staande huis uitvoerig beschreven en getipt als koopje .

Het artikel over de moderne villa is verschenen in de serie ‘House Hunting in..the Netherlands’, niet als advertentie, maar in de redactionele kolommen. ‘Een journaliste van de New York Times uit Amerika is een dag met me op stap geweest in Winterswijk en heeft uitvoerig rondgelopen in de villa’, vertelt Jan Wassink, makelaar van R365 Christie’s International Realty uit Gorssel, dat bemiddelt in de verkoop. ‘De New York Times heeft dit object zelf uit ons aanbod gekozen voor een verhaal’.

Verslaggeefster Marcelle Sussman Fischler beschrijft de villa uit 2007 lovend met al zijn luxe, zoals een wijnkelder, biljartruimte met bar, een spa, binnenzwembad en jacuzzi. Het huis is volgens het verhaal ook voorzien van allerlei elektronische snufjes.  Makelaar Wassink prijst het huis aan als een koopje, want een vergelijkbaar object in Amsterdam of Rotterdam kost zo het dubbele.

Pure Winterswijk-promotie

Het artikel is in één klap ook pure en wereldwijde Winterswijk-promotie. Winterswijk wordt omschreven als een ‘quiet country town, popular withe retirees’ (rustig provinciestadje, populair bij gepensioneerden), met een omgeving die zich kenmerkt door ‘velden, weides, bossen en beekjes die door smalle valleien meanderen.  Bij verschillende van de 300 boerderijen kun je er verse melk, aardbeien en geitenkaas kopen.’  Villa Mondrian (met één a), theater de Storm, de bioscoop en het openluchttheater worden ook genoemd. Het artikel verwijst zelfs naar de website van 100 procent Winterswijk.

Wassink zegt in het verhaal dat steeds meer internationale huizenkopers en expats (Nederlanders die in het buitenland werken, red.) een huis op het Nederlandse platteland zoeken, vanwege onder andere de lage prijzen,  het Nederlandse belastingklimaat en de bereikbaarheid. ‘Winterswijk ligt op anderhalf uur rijden vanaf Amsterdam en 65 mijl van de luchthaven Düsseldorf.’

In een toelichting tegenover RTV Slingeland zegt Wassink(zelf afkomstig uit Lochem) in korte tijd al ‘heel veel reacties’ op de villa te hebben gekregen. ‘Ik ben nu op vakantie, maar hou de telefoon bij de hand, want er kan elk moment een koper bellen’.

De digitale versie van het met een foto geïllustreerde verhaal staat op:

http://www.nytimes.com/2015/09/24/realestate/real-estate-in-the-netherlands.html?_r=0