Het harmonieorkest van muziekvereniging Excelsior Eibergen geeft op zaterdagavond 27 juni een concert in de RK kerk H.Jacobus in Winterswijk, waarbij het orkest symphonie no. 1 “The Lord of the Rings” van Johan de Meij uitvoert.

Excelsior zal het concert openen met fanfare La Peri van Paul Dukas uitgevoerd door de kopergroep van het orkest, waarna Saxplosief uit Wageningen een programma van circa 20 minuten ten gehore zal brengen.  Saxplosief is onderdeel van Studentenorkest “De Ontzetting” uit Wageningen. Het is een saxofoonorkest bestaande uit tien enthousiaste saxofonisten, van bariton- tot sopraansaxofonisten, die naast het orkestwerk nog meer uit hun muzikale talent willen halen. Saxplosief beschikt over een breed repertoire, van klassiek tot jazz en van modern tot zelf gecomponeerd. Op 27 juni zullen ze onder meer werk van Mussorgsky en Saint-Saens brengen.

Het harmonieorkest van Excelsior zal vervolgens symphonie no. 1 “The Lord of the Rings” van Johan de Meij uitvoeren.  Johan de Meij (1953) is wellicht de bekendste Nederlandse componist voor HAFABRA-muziek met een enorm repertoire, bekend over de gehele wereld.
De eerste symphonie van Johan de Meij "The Lord of the Rings" is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. Dit boek, in Nederland bekend onder de titel "In de ban van de ring", heeft sinds de verschijning in 1955 vele miljoenen lezers over de gehele wereld weten te boeien. De filmtrilogie van het boek in 2001, 2002 en 2003 zorgde nog eens voor een immense populariteit en in totaal maar liefst 17 Oscars.
Johan de Meij voltooide zijn eerste symphonie in 1988, de muziek heeft zodoende ook geen enkele relatie met de bekende filmmuziek van Howard Shore. De symphonie werd een standaardwerk voor harmonieorkesten over de gehele wereld. Uitvoering van de gehele symphonie is bijzonder lastig, vaak wordt door orkesten slechts enkele delen gespeeld. De symphonie bestaat in totaal uit vijf afzonderlijke delen, die ieder een figuur of een belangrijke episode uit het boek illustreren:

I. Gandalf (The Wizard)
II. Lothlorien (The Elvenwood)
III. Gollum (Sméagol)
IV. Journey in the dark
a. The mines of Moria
b. The bridge of Khazad-D ûm
V. Hobbits

Het concert wordt gehouden in de RK Kerk H.Jacobus, Misterstraat 18 te Winterswijk. Om een compact zomeravondconcert te creëren is er geen pauze en ontstaat een doorlopend programma van ongeveer 1,5 uur. De aanvang van het concert is 20.00 en de entree is gratis.