Provincie Gelderland voert van 9 mei tot en met 10 juni 2022 groot onderhoud uit aan de Hamelandroute (N313) tussen Lichtenvoorde en de Duitse grens. Provincie Gelderland vervangt het asfalt en voert enkele aanpassingen uit om de verkeersveiligheid te verbeteren. De werkzaamheden worden in twee fasen uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is een deel van de weg afgesloten voor verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid. Voor aanwonenden, bedrijven, hulpdiensten, buslijnen en fietsers blijft de weg bereikbaar.

Werkzaamheden fase 1: tussen Lichtenvoorde en Aalten

Tijdens de werkzaamheden vervangt de provincie het asfalt op de Hamelandroute tussen de rotonde Groten Bos/ Oude Winterswijkseweg in Lichtenvoorde en de Hoeninkdijk/Nijhofsweg in Aalten. Daarnaast brengt de provincie  kantbelijning op het fietspad aan, waardoor de fietspaden in het donker beter zichtbaar zijn en daarmee veiliger voor fietsers. Ook verwijdert de provincie 17 parkeerplaatsen tussen de N18 en N318 Bredevoortsestraatweg, omdat deze weinig gebruikt worden. Op deze plekken komen groene bermen zodat water beter weg kan en het minder warm wordt.  De 4 parkeerplaatsen tussen de rotonde Oude Winterswijkseweg en de Bredevoortsestraatweg veranderen in een pechhaven. De werkzaamheden worden uitgevoerd van 9 mei tot en met 20 mei 2022.

Werkzaamheden fase 2: tussen Aalten en de Duitse grens

Tijdens  de werkzaamheden doet de provincie asfaltonderhoud op het bruggetje over de ‘Boven Slinge’ en vernieuwt de voegovergangen. Vanaf dit bruggetje tot bijna aan de Ringweg worden zelfreinigende bermen aangelegd. Deze bestaan uit grasbetonblokken met daaronder een olie-fijndoek. De betonblokken zijn gevuld met schelpen. Onder invloed van water ontstaat een reactie, waarmee bacteriën het vervuilde water van de weg reinigen.. Het water hoeft nu niet meer naar de waterzuivering.. Ook wijzigen op dit deel van de Hamelandroute 4 parkeerplaatsen in een pechhaven. Tevens worden van 4 parkeerplekken tussen de Duitse grens en de Ringweg groene bermen gemaakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd van 23 mei tot en met 10 juni 2022 .

Omleiding en bereikbaarheid

Tijdens fase 1 is de Hamelandroute gesloten voor gemotoriseerd verkeer tussen de rotonde Groten Bos/Oude Wintersewijkseweg en de kruising met de Bredevoorstestraatweg. Verkeer wordt omgeleid via de N318, N319 en N18. De weg blijft open vanaf de kruising Hamelandroute/ Europaweg en de rotonde Groten Bos/Oude Winterswijkseweg. Verkeer wordt daar via een rijdende afzetting langs de werkzaamheden geleid.

Tijdens fase 2 is de Hamelandroute tussen de Bredevoortsestraatweg (N318) en de rotonde Wikkerinkweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit verkeer wordt omgeleid via de Ringweg, Nijverheidsweg, Dinxperlosestraatweg en de Wikkerinkweg. De weg blijft open vanaf de rotonde Wikkerinkweg/ Hamelandroute en de Duitse grens. Op dit deel van de weg  wordt verkeer via een rijdende afzetting langs de werkzaamheden geleid.

Fietsers en bus

Fietsers kunnen tijdens de gehele periode het fietspad langs de Hamelandroute blijven gebruiken. Ook de buslijn richting Duitsland blijft de gehele periode open.