Veel particulieren in Gelderland proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

 

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Veel belangstelling voor Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui

Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

 

“Zoveel mogelijk vogels en insecten in onze tuin”Zo heeft Aart Stans uit Sinderen zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente Oude IJsselstreek. Aart is op zijn terrein twaalf jaar bezig met biodiversiteit. Zijn terrein van 2 hectare bestaat uit een hoogstamboomgaard, een bloemrijk hooiland en een natuurtuin met bloemrijke grasstroken, een vlinder- en bijenhoek en vogelbosjes. Toen wij (Anna en ik) in 2008 op deze plek kwamen wonen, wilden wij het weiland omtoveren tot een voorbeeldtuin voor velen. De opdracht die wij ons zelf stelden was: Hoe krijgen we een zo groot mogelijk aantal vogels, vlinders, insecten etc. in onze tuin. Observeren, verbazen en blijven leren maakt het leven in ons paradijsje zo boeiend. En dat willen wij graag uitdragen.”

Foto: hoogstamboomgaard

Profiel ambassadeur

Voor de regio Achterhoek is SLG op zoek naar ambassadeurs zoals Aart Stans voor de gemeenten: Aalten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oost-Gelre, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

 

Aanmelden

Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Schrijf je dan in als ambassadeur en lees meer over het project en de voorwaarden op landschapsbeheergelderland.nl/praktijknetwerk-biodiversiteit-buitenlui/.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het Praktijknetwerk kun je contact opnemen met José Lamain van SLG, j.lamain@landschapsbeheergelderland.nl of 06-10430263.Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.