Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit flesjes en blikjes, terwijl u er wel statiegeld over betaalt. Er ligt dus waarde in de afvalbak, vanwege dit statiegeld worden afvalbakken op straat geplunderd. Het gevolg hiervan is dat de overige inhoud veelal op straat beland.

 

Grijsen heeft een manier bedacht waarmee ze het zwerfafval op straat kunnen verminderen, kunnen bijdragen aan de circulaire economie én tegelijkertijd een sociaal doel dienen; de statiegeldbeugel.

De statiegeldbeugel voorkomt dat een waardevolle reststroom in de afvalbak terecht komt en minderbedeelden hierdoor worden uitgedaagd om de afvalbak te plunderen. Hierdoor zal er minder zwerfafval ontstaan en zullen de onderhoud- en beheerskosten van de afvalbak dalen. Het Nederlandse zwerfafvalbeleid kost immers jaarlijks ruim 200 miljoen euro. Bovendien is zwerfafval slecht voor de natuur en voor dieren. Zwerfafval kan de bodem vervuilen en dieren kunnen het opeten of er in verstrikt raken.

De statiegeldbeugel is een mooi voorbeeld van een stukje circulariteit. Circulariteit is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen en Grijsen merkt dat Circulaire Economie steeds meer begint te leven, ook in de markt van straatmeubilair. Vanaf

het eerste ontwerp zijn de producten volledig modulair opgebouwd. Ruim 25 jaar later blijkt dit een goede basis voor een circulaire aanpak.

Een laatste bijkomend voordeel van de statiegeldbeugel is dat een plastic flesje of blikje sneller in het recycleproces van de fabrikant belandt, terwijl voorbijgangers worden beloond met het statiegeld. Een echte win-winsituatie!