Contact met de Duitse buren in Oeding. Gescheiden door prikkeldraad. Foto: SHKK

 

 

De Winterswijkers zagen de veranderingen in Duitsland rond 1932 niet allemaal aankomen. Wat weten we nu over het nazificatieproces in Duitsland vanaf 1933 tot en met de oorlogsjaren? Was er verzet? Hoe stonden de gewone burgers erin? Hoe kon Hitler in elke plaats toch zo de macht grijpen? Welk leed was er aan de Duitse kant? Vele vragen waarop Siegfried Osterholt uit Oeding antwoord kan geven vanuit zijn enorme kennis, maar vooral ook verhalen vanuit zijn omgeving en familie.

 

Het verhaal van Johann Osterholt die al in 1933 het destructieve van Hitler en zijn N.S.D.A.P. doorzag. Hij zag dat enkele Oedingers zich bij de S.A. aansloten. Belezen als hij was, restte er slechts een enkele conclusie om zich te verzetten. Uiteindelijk kwam hij in het concentratiekamp te Esterwegen terecht om vervolgens in 1944 door een gaswolkontploffing in Gelsenkirchen om te komen.

 

Ondanks het prikkeldraad langs de grens bleven de zakelijke en familiaire contacten doorlopen. Buren zochten elkaar en wat gebeurde er nog meer aan die grens? Zijn er parallelle ontwikkelingen in Nederland geweest? Wat was de rol van de N.S.B. in de jaren voor en gedurende de oorlog in Winterswijk? Hoe waren de contacten destijds met Duitsland en Oeding specifiek? Op deze vragen zal Hans Tenbergen van Oud-Winterswijk antwoord proberen te geven.

 

 

Samen zullen deze heren u meenemen naar de jaren 1933 tot en met 1948. Elk vanuit een eigen perspectief, elkaar aanvullend, prikkelend, maar vooral ook het publiek uitdagend door het dilemma’s voor te leggen. Hierbij komt de link met de huidige actualiteit zeer nabij.

 

Na de succesvolle tentoonstelling ‘Naobers in zwaore tieden’ in 2010 waarin al een verrassende open Duitse reflectie aan de oppervlakte kwam, vormt deze presentatie een unieke inkijk in de Duitse oorlogsbeleving met een Nederlandse tegenhanger. Om dit mee te maken organiseert de Stichting Historische Kring Kotten op zondagmiddag 3 april ‘22 aanstaande om 14.30 uur in Verenigingsgebouw Wilhelmina (Beatrixzaal) deze presentatie. In verband met de te verwachten drukte is de zaal om 14.00 uur open.

 

Moet u alleen luisteren? Nee, op sommige momenten zullen er dilemma’s worden voorgelegd die door middel van de gesprekstechniek ‘De achterkant van het gelijk’ het publiek deelgenoot maakt van de denkwereld van toen en het actuele nu.

 

Entree: vrije gift. De netto-opbrengst van de giften doneren wij aan bankrekening 555 voor hulp aan de Oekraïners.