Inwoners reageerden enthousiast, snel en veel op de regentonactie. Het aantal regentonnen werd zelfs verdubbeld en alle tonnen zijn inmiddels vergeven, ruim voor de sluitingsdatum van de actie. In een zonovergoten Vrijheidspark overhandigde wethouder Bert Frings de eerste regenton aan Gea Haverkate, die als allereerste reageerde.

Elke geïnteresseerde diende een motivatie aan te geven bij de aanmelding voor een gratis regenton. Dat leverde mooie verhalen op. De motivatie van mevrouw Haverkate was dat ze het ‘vreselijk vindt dat regenwater niet wordt gebruikt, je kan er prima je toilet mee doorspoelen, afwassen of planten water geven’. Wethouder Frings was verheugd over de grote belangstelling voor de actie. “Mooi om te zien dat zoveel inwoners bezig zijn met klimaatadaptatie.

Met een regenton en hergebruik van regenwater zet je de vervelende gevolgen van klimaatverandering, zoals flinke hoosbuien afgewisseld met langdurige periodes van droogte, om in iets positiefs!” Voor de samenleving In het kader van het duurzame EU Green Leaf jaar helpt de gemeente Winterswijk haar inwoners graag om meer regenwater op te vangen. Geld voor de regentonactie is afkomstig uit het gewonnen Green Leaf budget en de campagne Weet van Water van Waterschap Rijn en IJssel. De regentonnen van gerecycled kunststof worden geleverd door lokale ondernemers: Janfleur, Hobbyhuis Heinen en Wenninkhof. Een aantal exemplaren is ter beschikking gesteld aan Platform Armoedevrij Winterswijk. In de klimaatadaptatieplannen voor de komende jaren wordt een vervolg op de regentonactie opgenomen.