De gemeente Winterswijk zet voor de eerste keer een StemWijzer in bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. De StemWijzer staat vanaf donderdag 10 februari om 12.00 uur online.

In Winterswijk doen dit jaar acht politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen: CDA, Winterswijks Belang, VVD, PvdA, D66, Voor Winterswijk, de blanco lijst Heming en Morgen. Met de StemWijzer biedt de gemeente haar inwoners op een toegankelijke manier informatie over de standpunten van de deelnemende partijen. De StemWijzer is vanaf donderdag 10 februari te vinden op www.stemwijzer.nl.

StemWijzer

De StemWijzer, die is ontwikkeld door ProDemos, bevat circa 30 stellingen. Deze kunt u beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer vergelijkt vervolgens met welke partijen u de meeste overeenkomsten hebt. De politieke partijen in Winterswijk hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kunt u in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat zij van een bepaald onderwerp vinden. Ook kunt u de partijen eenvoudig met elkaar vergelijken. Wanneer in uw uitslag het verschil tussen de hoogst scorende politieke partijen 5% of minder is, is er de mogelijkheid een ‘shoot-out’ te doen: u krijgt dan nog eens 3 of 5 stellingen om te beantwoorden. Daarmee kunt u twee partijen extra met elkaar vergelijken. Wanneer meerdere partijen bij elkaar in de buurt zitten, kunt u de shoot-out met meerdere combinaties van partijen doen.

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 16 maart. In verband met corona kunnen kiezer dit jaar ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart hun stem uitbrengen. Actuele informatie over de gemeenteraadsverkiezingen en stemlocaties vindt op www.winterswijk.nl.