Het nieuwe tv-programma Een Oogje op Gelderland is van startOp marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden worden de historische filmbeelden van soms wel 100 jaar oud afgespeeld op een groot beeldscherm dat achterop een busje staat. Wat voor gevoel roept het op bij voorbijgangers uit Winterswijk? Je ziet het maandag 7 februari om 17.20 uur op TV Gelderland. 

Op de markt bij de Jacobskerk in Winterswijk staan toeschouwers op het grote beeldscherm van Een Oogje op Gelderland te kijken naar een film die in 1922 over het dorp is gemaakt. Daarin zien ze beelden van het traditionele Volksfeest, en ook van het bewaard gebleven straatje ‘de Lappenbrink’, dat ooit door Mondriaan is geschilderd. Andere filmbeelden tonen een boerenbruiloft uit 1938 met een traditionele volksdans.  

De tweede locatie is het Vrijheidsparkje, tegenover het oude raadhuis. Naar aanleiding van beelden van een bezoek van prins Bernhard aan Winterswijk in 1948, komen verhalen naar boven over de Tweede Wereldoorlog. Mirjam Schwarz vertelt over wat de oorlog voor de joodse gemeenschap in Winterswijk betekende. Enkele kenners van Winterswijks historie van Vereniging het Museum geven een toelichting bij de filmfragmenten, onder meer over verzetsheldin Tante Riek. 

Samenwerking

Een Oogje op Gelderland is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden. 

Een Oogje op Gelderland is iedere maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering terugkijken? Dat kan via Uitzending Gemist.