De gemeenteraad heeft vorige week besloten om de ja/ja sticker in te voeren op 1 april 2022. Winterswijk is de eerste gemeente in de Achterhoek die daarvoor kiest. Het is een omdraai van het huidige systeem. Nu geven inwoners met een nee/ja sticker aan dat zij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Per 1 april moeten inwoners aangeven dat zij wel ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Daarmee komen ongeadresseerde reclamefolders alleen nog bij mensen die daar voor kiezen.

Wethouder Bert Frings: “Wij willen heel graag dat reclamefolders alleen bij mensen komen die dat willen en die er gebruik van maken. Op jaarbasis verdwijnen nu tienduizenden reclamefolders ongelezen in de papierbak. Of ze komen, nog erger, bij het restafval. Met het invoeren van de ja/ja sticker verwachten we dat er zeker 30 procent minder reclamefolders voor Winterswijk worden geproduceerd. Dat scheelt papier, inkt en papierafval.”

Wat verandert er

In brievenbussen zonder sticker mag vanaf 1 april 2022 geen ongeadresseerd reclamedrukwerk worden bezorgd. De huis-aan-huis krant mag daar wel worden bezorgd. Tot nu krijgen brievenbussen zonder sticker wel ongeadresseerd reclamedrukwerk. De nee/ja sticker (geen reclamedrukwerk, wel huis-aan-huis krant) kan hierdoor verdwijnen. Mensen moeten voortaan zelf aangeven door het plakken van een ja/ja sticker dat zij ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Ook de nee/nee sticker blijft bestaan: daarmee geeft de bewoner aan ook geen huis-aan-huis krant te willen ontvangen.

Eerste gemeente in de Achterhoek

Verschillende gemeenten in heel Nederland zijn Winterswijk voorgegaan met het invoeren van de ja/ja sticker. Grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Tilburg en kleinere gemeenten als Pijnacker-Nootdorp en Vlaardingen. Winterswijk is de eerste gemeente in de Achterhoek die ervoor kiest om op deze manier papierverspilling tegen te gaan.

Alternatieven

Een alternatief voor ongeadresseerd reclamedrukwerk huis aan huis te verspreiden is geadresseerd reclamedrukwerk. Inwoners van de gemeente kunnen via websites als kiesjefolders.nl en postfilter.nl aangeven van welke bedrijven ze wel of geen geadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Een ander alternatief is folders digitaal bekijken. Dat kan via de websites reclamefolders.nl, folderz.nl en allefolders.nl. Ook zijn er apps als Reclamefolder of AlleFolders.