Tijdens het staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan Duitsland liet bondspresident Frank-Walter Steinmeier weten dat Duitse fijnproevers niet konden wachten tot de markten van Enschede en Winterswijk weer te bezoeken waren. Dat hoeft hij natuurlijk maar één keer op nationale televisie te zeggen. Burgemeesters Joris Bengevoord en Onno van Veldhuizen sturen hem als antwoord twee manden met de heerlijkste producten uit de gemeenten Winterswijk en Enschede.

“Het leek ons een aardige manier om aan de bondspresident te laten weten dat we zijn uitspraak hier in het oosten van het land erg hebben gewaardeerd. En dat hij altijd welkom is om een visje te komen eten,” zo laat Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, weten.

Boodschap achter de boodschap
Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, vult aan: “De relatie met onze oosterburen is voor Nederland, maar zéker ook voor onze grensstreek enorm belangrijk. En we zouden nog veel meer van elkaar kunnen leren en profiteren. De markten in Winterswijk en Enschede zijn daar een mooi voorbeeld van, maar kijk ook eens naar de arbeidsmarkt, de regionale economie, het onderwijs of het culturele aanbod. Ook daar zouden we nog veel meer profijt van elkaar kunnen hebben.”

Goed gevuld
De twee manden zijn goed gevuld met lokale lekkernijen. Van kaas en honing, tot Achterhoekse wijn en Twentse kazen. “We hopen dat de heer Steinmeier onze geste kan waarderen, en dat we elkaar snel eens in levende lijve kunnen spreken over het belang van de samenwerking tussen onze grensstreken”, sluit burgemeester Bengevoord af.