Hoewel de economie groeit, blijft het voor een groep jongeren niet makkelijk om de weg naar werk of school te vinden. Daarom is het Actieplan Achterhoekse Jongeren ontwikkeld. Het plan helpt jongeren te werken aan hun toekomst. De focus van dit plan ligt op de begeleiding van jongeren naar werk of terug naar school. Als deze stap niet mogelijk is kan volgens organisaties en onderwijsinstellingen dagbesteding een geschikt alternatief zijn.

Om het plan te laten slagen is de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het UWV, het bedrijfsleven en gemeenten uit de Achterhoek essentieel. Woensdag 9 oktober werd het plan in Lichtenvoorde gepresenteerd door wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre, wethouder Jorik Huizinga van Doetinchem en Hanneke Pennings, aanjager Actieplan Achterhoekse jongeren.

In de Achterhoek zijn 38.000 jongeren in de leeftijdscategorie 16 tot 27 jaar. Van deze groep heeft het merendeel geen ondersteuning nodig. De grootste groep (64%) volgt een opleiding en 29% is aan het werk. De overige 7% is onderverdeeld in 4% met een uitkering en 3% die geen opleiding volgt, geen werk heeft en ook geen uitkering.

Wethouders Jos Hoenderboom (Oost Gelre) en Huizinga (Doetinchem) met Hanneke Pennings van het Actieplan (foto Kyra Broshuis)