politiek debat 1

politiek debat 1
Foto: RTV Slingeland

Zaterdagochtend 3 maart waren alle partijen vertegenwoordigd tijdens het eerste politieke debat op Slingeland FM. Onder andere het thema wonen stond centraal tijdens de uitzending.

Debatleider Jan Rietman ging in op een actueel onderwerp. De lokale VVD Fracties in de Achterhoek willen meer woningbouw in de Achterhoek. Volgens de liberalen leiden de huidige afspraken tot meer krimp in de regio. De VVD-fractie van Winterswijk ziet graag dat er de komende 10 jaar ruimte wordt gemaakt voor tussen de 2.500 en 3.000 nieuwe woningen. De woningen moeten jongeren, jonge gezinnen, nieuwe werknemers en ondernemers aantrekken. Daarnaast willen zij dat Winterswijk groeit van 30.000 naar 35.000 inwoners. De partij streeft hierna zodat basisvoorzieningen zoals het zwembad, het theater en de muziekschool betaalbaar blijven voor iedereen. 

“Op dit moment is er in Winterswijk niet heel veel mogelijk omdat er ‘huisnummertjes’ zijn”, vertelt Inge Klein Gunnewiek, lijssttrekker van de VVD. “Als mensen een boerderij willen splitsen of een nieuwe woonvorm bedenken dan mag dat niet want dat heet het wooncontignent.” Het wooncontignent houdt in dat er door de provincie bepaald wordt hoeveel woningen er gebouwd mogen worden per gemeente. 

Winterswijks Belang is het niet eens met de VVD. “De VVD is kennelijk van mening dat wanneer je bouwt er wel mensen komen, dat is volgens ons volkomen flauwekul”, aldus lijsttrekker Wim Aalderink. De lokale partij vindt dat je moet kijken naar de behoefte en voor wie je gaat bouwen.”Als je zomaar 3.000 woningen gaat bouwen dan bouw je op termijn voor leegstand.”

Klein Gunnewiek benadrukt ook dat er niet zomaar 2.500 woningen neergeploft moeten worden in Winterswijk. “Als je deze woningbouw niet mogelijk maakt dan realiseer je je eigen krimp.” De VVD ziet ook graag dat jongeren terugkomen nadat zij hebben gestudeerd. “Maar als er geen betaalbare woningen zijn dan komen ze niet terug.”

GroenLinks vindt dat je, naast wegtrekkende studenten, ook moet kijken naar jongeren die in Winterswijk wonen en studeren. “Wat is hun vraag? Als je lukraak woningen gaat bouwen loop je op de markt vooruit”, vraagt lijsttrekker Tineke Zomer zich af. “Als je zorgt voor een goede ontsluiting van Winterswijk, en daarnaast zorgt voor betaalbare woningen dan moet dat goed komen.” 

Geen krimp
De PvdA is van mening dat niemand een ongelimiteerde groei van woningbouw wil. Toch is de partij het gedeeltelijk eens met de VVD. “De groeiambitie van de VVD spreekt ons erg aan”, vertelt raadslid Ubel Zuiderveld. “Ik vermoed dat de Achterhoek niet gaat krimpen.” Volgens het raadslid ben je met het openbaar vervoer zo in de randstad en kun je hier voor een redelijk bedrag goed wonen. Zuiderveld denkt dat je vooral de Achterhoek moet gaan verkopen. “Als je voorzieningen zoals het zwembad, het theater en de muziekschool open wil houden dan zul je een groeiambitie moeten hebben.”

Jongeren behouden in de streek
Een ander punt van discussie was het behoud van jongeren in de Achterhoek. Hiervoor zijn betaalbare woningen nodig volgens de partijen. Volgens D66 kan men ook gebruik maken van vakantieparken waar verschillende doelgroepen moeten kunnen wonen. “Daar mag je nu niet permanent wonen. Als je daar nu mensen in kunt krijgen dan heb je geen park dat verpaupert en dan hoef je niet bij te gaan bouwen”, vertelt D66-lijsttrekker Loes ten Dolle. 

Zuiderveld van de PvdA is het daar niet mee eens. “Het mag niet zo zijn dat mensen voor een heel laag bedrag op een recreatiepark gaan wonen en dat mensen in de bebouwde kom de lasten gaan betalen.” Volgens ten Dolle valt de concurrentie wel mee: “Het is niet zo dat je belachelijk gaat concurreren met mensen in het centrum die wel betalen voor hun woonlasten. Nu kunnen we ook iets huren bij de Woonplaats voor 700 euro.”

Volgens de PvdA moeten er vooral woningen komen voor mensen die moeite hebben met het betalen van hun woonlasten. ”In Nederland bieden wij mensen die krap in hun inkomen zitten te weinig alternatieven”, legt Zuiderveld uit. Volgens de socialist moeten er goedkope woningen komen voor een paar honderd euro. “Die gebruikt kunnen worden door jongeren, starters of voor mensen die een tijdelijk onderdak nodig hebben.” 

Bemiddeling
Winterswijks Belang vindt dat de gemeente wel kan bemiddelen in woningbouw. “De gemeente kan faciliterend optreden. Uiteindelijk moeten de ondernemers en de zelfstandigen het zelf doen. We gaan niet als gemeente woningen bouwen”, benadrukt Wim Aalderink.

Wijgerichte aanpak
Het CDA wil vooral een wijkgerichtere aanpak met een goede mix tussen jong en oud. “Wijken zijn na een aantal jaren zijn ze aan een opknapbeurt toe. Kijk nu bij die wijkaanpak naar de verdeling van de woningen en ga daarin bijsturen, met het oog op de toekomst.” Laat Wim Wassink weten namens de Christendemocraten. “Bekijk waar je tekort komt en bouw dan eventueel bij en doe dat vooral op bestaande plekken in Winterswijk.”

Out of the box denken
Volgens Winterwijks Belang moet je vooral out of the box gaan denken. “Je moet niet vast blijven zitten aan het oude standaard verhaal: we bouwen een rits rijtjeswoningen. Je zult echt goed moeten nadenken over alternatieve plannen”, laat Aalderink weten. De stedelijke herverkaveling is daar volgens de partij een voorbeeld van. “Je moet verder denken dan de winkels en horeca”, benadrukt Aalderink. “Waarom zou je niet op bepaalde aanloopstraten naar het centrum toe woonplekken creëren boven de winkels?  Zo ontstaan er mooie woningen voor jongeren!’’

 

Het eerste politieke debat is terug te luisteren via onze site:

Uur 1 van de uitzending met Tineke Zomer van GroenLinks, Wim Aalderink van Winterswijks Belang en Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk is hier te beluisteren.

Uur 2 met Loes ten Dolle van D66, Inge Klein Gunnewiek van de VVD, Wim Wassink van het CDA en Ubel Zuiderveld van de PvdA is hier terug te luisteren.