In reactie op een facebookpagina van Winterswijkers tegen vluchtelingenopvang, is er nu ook een tegenhanger daarvan opgezet: Winterswijk voor vluchtelingenopvang. Nadat RTV Slingeland zaterdag het bestaan van de anti-asielzoekerspagina meldde, ontstond spontaan een tegenovergestelde actie.

‘Het is niet mijn bedoeling om ruzie te maken, de mening van anderen niet te respecteren’, schrijft de oprichter van de pagina. ‘Wel om te laten zien dat er verschillende meningen zijn hier, en dat wat mij en anderen betreft vluchtelingen wel welkom zijn.’

Volgens de pagina moet er positief, maar realistisch worden gedacht over de noodopvang voor vluchtelingen. ‘Ook al zullen er misschien ook problemen ontstaan met de komst van vluchtelingen, ik denk dat die, met wat goede wil van beide kanten, op te lossen zijn. En dat vluchtelingen ook een positieve inbreng kunnen hebben in de Winterswijkse gemeenschap.
Elkaar uitschelden heeft weinig zin. We kunnen beter met elkaar praten.’

Afgelopen week stemde de gemeenteraad van Winterswijk in met het voornemen van wethouder Aalderink om in samenwerking met het COA en eigenaren van leegstaande gebouwen, te zoeken naar geschikte locaties, waar 150-200 vluchtelingen tijdelijk gehuisvest kunnen worden. De Vredense Hof is daarvoor in beeld, maar ook het oude belastingkantoor. Deze week komt het COA met een lijstje van mogelijke locaties. Aalderink verwacht dat die noodopvang twee jaar zal duren.