In de nacht van vrijdag op zaterdag 21-2 hebben onbekenden een bom geplaatst op het terrein van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld.Na de melding van een hevig geschrokken buurman is er vanuit het museum nader onderzoek gedaan. Het bleek te gaan om een zgn. oefenbom van Duitse makelij uit de Tweede Wereldoorlog.

Deze 250 kg bom van beton werd in de oorlog gebruikt om piloten te trainen met het precisie afwerpen van bommen en de gevolgen daarvan op de bestuurbaarheid van het vliegtuig. De bommen waren voorzien van glazen ampullen met een chemische stof en als de bom de grond raakte en de ampul brak ontstond er gekleurde rook en kon men zien of het beoogde doel geraakt was.

Uit het onderzoek is tevens naar voren gekomen dat het een recente bodemvondst moet zijn en dat de vinder deze onschadelijke bom een goede bestemming wilde geven. De bom is nu veilig gesteld en zal na restauratie tentoon worden gesteld bij het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld. www.museum40-45.com

 

Na nu blijkt gaat het om een publiciteitsstunt van het museum !

 

Foto: www.museum40-45.com