Achterhoekse inwoners in het buitengebied gaan 500 euro betalen voor een aansluiting op het glasvezelnet in de Achterhoek. Tien Achterhoekse gemeenten willen samen met de provincie een breedbandbedrijf Achterhoek oprichten om bewoners buiten de bebouwde kom een betere toegang te bieden tot internet. Naast de eenmalige aansluitkosten betalen bewoners abonnementskosten van de provider.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ” Snel internet in het buitengebied  is goed voor de leefbaarheid en economie van de Achterhoek.  Voor 500 euro een snelle internetaansluiting in het buitengebied uiterlijk is een mooi aanbod.”
Wethouder Han Boer, gemeente Berkelland: “Dit aanbod geeft ons het vertrouwen dat we het minimumaantal van 50% aansluitingen gaan halen. Dat is een voorwaarde  voor elke gemeente om deel te kunnen nemen aan het breedbandbedrijf. Eenmalige aansluitkosten van 500 euro inclusief btw is een mooie scherpe prijs” .

De verschillende colleges van de gemeenten en de provincie Gelderland nemen de komende tijd besluiten over hun deelname aan het Breedbandbedrijf Achterhoek. Gemeentenraden en Provinciale Staten moeten instemmen met het beschikbaar stellen van het benodigde kapitaal. Het breedbandbedrijf richt zich op het aansluiten van bewoners buiten de bebouwde kom in de zogenaamde ‘witte gebieden’. Dat zijn gebieden waar telecompartijen  de komende drie jaar geen plannen hebben om glasvezel aan te leggen én die nu ook nog niet zijn voorzien van een glasvezel- of kabelaansluiting.

Na instemming van de gemeenteraden en Provinciale Staten is de verwachting dat het breedbandbedrijf voor de zomer wordt opgericht. Parallel hieraan starten de gemeenten na besluitvorming actief met de vraagbundeling. Vanaf het najaar 2015 start de aanleg van het glasvezelnet in die gemeenten waar 50% van de bewoners een aansluiting wil.