Op dinsdag 14 mei organiseren de gezamenlijke zorgorganisaties van de CVA-keten Oost-Achterhoek samen met de Nederlandse CVA-vereniging ‘Samen Verder’, de Europese Dag van de Beroerte in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Het thema van deze dag is ‘Voorkom en Herken’. Wat kun je zelf doen om de kans op een CVA zoveel mogelijk te verkleinen en hoe kun je een CVA herkennen.

 

Nog steeds weten veel mensen niet wat een beroerte of een CVA is en weten dus ook niet hoe je dit kunt herkennen en welke actie je moet nemen. Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een enorm aantal, zeker als we het vergelijken met andere cijfers zoals het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks circa 650 bedraagt. Belangrijk dus om te weten wat een CVA is en hoe te handelen als men er mee geconfronteerd wordt. Hiermee kunnen we het aantal ernstige en fatale gevolgen enorm terugdringen. Iedereen kan door een CVA worden getroffen, maar door een aanpassing van de leefstijl, zoals stoppen met roken, goede voeding, voldoende bewegen en matig met alcohol kan het risico op een hersenbloeding of herseninfarct al sterk verminderen.

Voorlichting en risicometing
In het SKB is er op dinsdag 14 mei 2013 tussen 9.30 en 16.00 uur een informatiemarkt. Iedereen kan die dag gratis zijn cholesterolwaarde en bloedsuikergehalte laten bepalen en zijn bloeddruk laten meten. Om lange wachtrijen en wachttijden te voorkomen, krijgt iedere bezoeker bij binnenkomst direct een gekleurd kaartje met daarop een nummer. Wachten in de rij voor een meting hoeft niet meer. Op vier duidelijk zichtbare schermen in de hal is te zien wanneer je aan de beurt bent. In de tussentijd kun je de informatiemarkt bezoeken. Je plek blijft gereserveerd totdat je bij de ‘prikstand’ bent geweest. Verpleegkundig specialist neurologie Renata Gierkink legt uit waarom voor deze manier is gekozen: ”Vorig jaar hebben veel bezoekers i.v.m. de grote belangstelling die er voor deze dag was soms lang moeten wachten. Hierdoor hadden ze onvoldoende tijd om rond te lopen op de markt. Op deze manier hopen we iedereen zo goed mogelijk te kunnen ontvangen en ook meer tijd te hebben voor het adviseren over aanpassingen die men zelf kan doen om de kans op een beroerte te verkleinen”.

De informatiemarkt in de centrale hal is heel divers. Zorginstellingen uit de regio hebben een stand. Ook de verpleegkundig specialisten longgeneeskunde, cardiologie en neurologie uit het ziekenhuis zijn aanwezig. Overal staan professionals klaar om vragen te beantwoorden en adviezen te geven. Verpleegkundigen en medewerkers van het klinisch chemisch laboratorium zullen de diverse metingen uitvoeren. Er zal foldermateriaal van Livio, revalidatiecentrum  ’t Roessingh en de Nederlandse Hartstichting beschikbaar zijn.
De deelnemende zorginstellingen zijn onder andere: MEE, Siza, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, Sensire, Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder, Professionals in NAH, Aletta Zorg, Careaz, NAH Nederland, VIT-hulp bij mantelzorg.

Gratis parkeren
Op de dag van de beroerte kunt u tussen 8.30 en 16.30 uur gratis parkeren op het ziekenhuisterrein.